Címkék

3d (2) acer (9) adamo (3) amd (6) android (2) apple (9) arrandale (3) aspire (3) asus (36) asus ul (3) atom (2) chrome os (2) clarksfield (10) core i7 (10) dell (13) dell mini (2) eee pc (20) fujitsu (4) gamer (9) google (2) hdd (2) hp (10) ideapad (3) inspiron (2) intel (5) ion (5) ipad (8) kiegészítők (2) lenovo (8) lg (2) macbook (2) mindenálló (3) msi (6) netbook (45) netpad (8) nvidia (17) nvidia ion (8) optimus (2) pineview (8) qosmio (2) republic of gamers (3) samsung (5) seagate (2) smartbook (3) sony (4) tablet (11) teszt (2) timeline (2) toshiba (5) ul30jt (2) ulv (18) vaio (3) windows 7 (4) Címkefelhő

Megosztások

Miért szar az iPad?

2010. január 28. csütörtök | Vention

Az Apple tegnap bejelentette az iPad-et, ami gyakorlatilag egy nagyra nőtt iPhone. Lássuk a műszaki adatokat és hogy mindez miért rossz.

  • 9,7", 1024x768, multi-touch kijelző, IPS panel
  • 1 GHz Apple A4
  • 16, 32, 64 GB flash memória
  • 242,8 x 189,7 x 13,4 mm
  • Wi-Fi, Bluetooth
  • 3G opció
  • 680 gramm vagy 730 gramm (3G)
  • 10 órás üzemidő
  • 3,5-es jack kimenet
  • beépített hangszórók, mikrofon
  • dock csatlakozó

Az IPS panel jó, de szükségtelen. A nagy színhűség grafikai munkákhoz kell, a nagy látószög pedig ahhoz hogy egyszerre többen is lássák a képet. Ezek közül egyikre sem alkalmas az iPad, ez jellemzően egy olyan készülék amit egyedül használ az ember, vagy maximum ketten néznek rajta filmet egy unalmas utazás során. A hardver képes arra, hogy 720p felbontású filmeket lejátszon, de a kijelző ezt is értelmetlenné teszi. Sokkal jobb lett volna egy legalább 1280x720 felbontású TN panel.

Ahogy írtam is, a harver lejátsza a 720p felbontású filmeket, de csak a H.264 kódolást ismeri. Vagyis ne is számítsunk rá hogy a kedvenc sorozatunkat "kikölcsönözve" megnézzük hazafelé a vonaton. Ha le akarunk játszani valamit, akkor előtte konvertálni kell, kivéve persze ha az USA-ban élünk - vagy trükközünk - és hajlandók vagyunk fizetni az iTunes Store-ban a filmekért, amik ráadásul másolásvédettek és még Plastik Józsi szerint is szarok.

Egy ilyen eszközt elvisz az ember nyaralásra és átmásolja rá a képeket, videókat. Vagy USB-n rádugott pendriveról, vinyóról játszik le filmeket. De nem lehet, mert nincs rajta se USB, se SD kártya olvasó. Tartalmat csak számítógéppel másolhatunk fel a gépre, ráadásul a bloatware iTunes szükséges hozzá.

Van benne mikrofon, de nincs benne webkamera. Ráadásul a 3G-s változattal nem lehet telefonálni sem, na nem mintha bárki is a fejéhez tartaná, de egy Bluetooth headsettel már nem lenne gáz.

Maga a koncepció nagyon jó, a gép legyen kicsi és könnyű, menjen sokáig akkumulátorról. Az emberek netezésre, filmnézésre és zenehallgatásra használják legtöbbet a gépüket, ezeket az igényeket pedig egy ilyen eszköz tökéletesen ki tudná szolgálni. Nem véletlenül lettek a netbookok olyan népszerűek, de egy netbook nem elég jó, még mindig túl nagy és túl nehéz, szükségtelen billentyűzet van rajta és a processzor is sokkal többet fogyaszt.

Steve Jobs nem hisz a dedikált eszközökben, nem akar külön e-book olvasót, zenelejátszót és egyebet. Létrehozott egy univerzális eszközt, ami akár jó is lehetne, de nem az, mert tele van olyan hibákkal és korlátozásokkal amik a legfontosabb alapfunkciók használatát teszik fájdalmasan bonyolultá. Az iPad tökéletes eszköz lenne egy USB porttal, kártyaolvasóval és egy kis nyíltsággal, de így használhatatlan. A hardveres hiányosságokon nem lehet változtatni, de a szoftveres részen segíthet a törés. Amíg nincs, addig az iPad egy szar.

Update. És a micro SIM-et el is felejtettem. Nagyon mérges vagyok az Apple-re.

Címkék: apple ipad netpad

süti beállítások módosítása