Címkék

3d (2) acer (9) adamo (3) amd (6) android (2) apple (9) arrandale (3) aspire (3) asus (36) asus ul (3) atom (2) chrome os (2) clarksfield (10) core i7 (10) dell (13) dell mini (2) eee pc (20) fujitsu (4) gamer (9) google (2) hdd (2) hp (10) ideapad (3) inspiron (2) intel (5) ion (5) ipad (8) kiegészítők (2) lenovo (8) lg (2) macbook (2) mindenálló (3) msi (6) netbook (45) netpad (8) nvidia (17) nvidia ion (8) optimus (2) pineview (8) qosmio (2) republic of gamers (3) samsung (5) seagate (2) smartbook (3) sony (4) tablet (11) teszt (2) timeline (2) toshiba (5) ul30jt (2) ulv (18) vaio (3) windows 7 (4) Címkefelhő

Megosztások

ASUS Eee PC 1201N teszt

2009. december 12. szombat | Vention

Bevezetés

A netbookok az elmúlt másfél év során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ha az OLPC-t nem számítjuk, akkor mondhatjuk azt, hogy az egész az ASUS 700-as Eee PC-ivel kezdődött, azokkal a 7"-os gépekkel, amelyeket még most is kapni 30-40 ezer forint környékén. Hamarosan megjelentek a 9"-os gépek, majd eljutottunk a 10"-ig, de itt majdnem egy évre meg is állt a fejlődés, az első 11,6"-os gépek csak idén jelentek meg. Közben persze a Celeron processzort leváltotta az Atom, a kicsi és drága SSD-ket a HDD, a Linuxot az XP Home.

A netbookoknak nagyon nagy hatásuk volt az egész notebook piacra. Egyre kevesebben vették a legolcsóbb notebookokat, hiszen minek egy 2 GHz-es gép, ha úgyis csak netezésre és táblázatkezelésre használja a tulajdonosa. Nem beszélve arról, hogy egy netbook sokkal könnyebb és tovább használható akkumulátorról, mint egy 15"-os gép. A felhasználók boldogan feláldoztak némi teljesítményt és használhatóságot az alacsonyabb árért, hosszabb akkumulátoros üzemidőért és hordozhatóságért (ez az árat kivéve emlékeztet az asztali gép -> notebook váltásra).

A gyártók felismerték, hogy nincs szükség óriási teljesítményre, többek között ennek köszönhetjük az Atom és mostanában a CULV (Consumer Ultra-Low Voltage), vagyis nagyon alacsony fogyasztású processzorokat is. Az Intel eddig gyakorlatilag egyeduralkodó volt a netbookok piacán, a processzort és az integrált grafikus kártyát is ők szállították. Az Nvidia Ion megjelenésével azonban változott a helyzet, végre az Atom processzoros gépek is kaphattak gyorsabb grafikus megoldást.

Persze ezekkel a gépekkel nem játszani szoktak, nem is az az elsődleges felhasználása a gyorsabb grafikus vezérlőnek, hanem a videólejátszás. A nagyfelbontású videók megjelenítéséhez az Atom processzor egyszerűen kevés, a videókártyának be kell segítenie, de az Intel megoldásai enyhén szólva is gyengék ehhez.

A hosszúra nyúlt bevezető után elérkeztünk az ASUS új Eee PC-jéhez. Ez a gép már 12,1"-os kijelzőt kapott, ezzel végképp egybemosva a már amúgy is vékony netbook-notebook határvonalat. Ion platformos gépe mostanra több gyártónak is van, a 1201N azonban egyedülálló, mert ez az egyetlen gép, amiben kétmagos processzor van, az Atom 330.

Műszaki adatok

  • 12,1"-os fényes kijelző, LED háttérvilágítással
  • 1366x768-as felbontás
  • Intel Atom 330 1,6 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB, 45 nm, 8 W TDP
  • 2x1 GB DDR2-800
  • 250 GB 5400 RPM SATA HDD
  • Nvidia Ion platform
  • 3x USB
  • 1x VGA
  • 1x HDMI
  • 1x kártyaolvasó
  • 1x mikrofon bemenet
  • 1x hangszóró kimenet
  • multitouch touchpad
  • Windows 7 Home Premium, 32 bites
  • 6 cellás Lithium-Ion, 5600 mAh, 63 Wh
  • 1,46 kg
  • 296 x 208 x 27,3-33,3 mm

Csomagolás, tartalom

A gép szép szines Eee PC dobozban érkezik. A csomag tartalmazza az akkumulátort, a 40 W-os új típusú töltőt (vékony csatlakozós, a régi Eee PC töltő ehhez a géphez már nem lesz jó), magyar nyelvű leírást, garanciapapírt, egy driver DVD-t és persze a gépet is. Sajnos nincs a csomagban védőtok.

ASUS Eee PC 1201N a doboz tartalma

ASUS Eee PC 1201N töltő

ASUS Eee PC 1201N akkumulátor

Összeszerelés, dizájn

Kibontás után az első amit észreveszünk, hogy az alját kivéve csillogó műanyag burkolatot kapott a gép, ami egy pillanat alatt megtelik ujjlenyomatokkal. Gyakorlatilag gumikesztyűben kellene használni ahhoz hogy szép maradjon, ezért én biztos beszereznék hozzá egy matricát a SkinZone-tól. Kinyitva elénk tárul a szintén csillogó műanyaggal burkolt belső. Még a kijelző körüli rész is ilyen anyagból készült és persze össze is fogdossuk kinyitáskor. Maga a kinyitás egyébként nem egyszerű, aki már nyitott ki netbookot, MacBook Air-t az tudja miről beszélek. Összecsukva alig van hely a kijelző és a gép közt, úgy kell beszuszakolni az ujjunkat, ráadásul ezek nagyon könnyű gépek, a fedél nyitásakor nem kinyílnak, hanem felemeljük az egészet, magyarul a nyitás kétkezes művelet. Persze ez megszokható és nem a gép hibája, aki egy kézzel akarja nyitni a gépét az vegyen 17"-ost és készüljön fel hogy cipelni már két kézzel fogja.

ASUS Eee PC 1201N

Maga a gép jól össze van rakva, nem recseg, nem nyikorog. Az alján található egy eltávolítható fedél, ami alatt a két SO-DIMM memóriafoglalat van. A fedél eltávolítása nem jár garanciavesztéssel, vagyis otthon is cserélhetők a modulok. A HDD cseréjéhez jobban szét kell szedni a gépet, de szerencsére egyik csavar sincs leragasztva matricával. Az akkumulátort a gép hátuljába kell becsúsztatni, de sajnos a kétoldali rögzítés ellenére is lötyög egy kicsit. Úgy tűnik egyébként, hogy kétféle akkumulátor készült a géphez, ugyanis a gép nem a saját gumitappancsain áll, hanem az akkumulátorén.

ASUS Eee PC 1201N

ASUS Eee PC 1201N

ASUS Eee PC 1201N
Az akkumulátor tappancsain áll

ASUS Eee PC 1201N

ASUS Eee PC 1201N

A billentyűzeten kívül csak a bekapcsoló gomb és a touchpad kikapcsoló gombja van a gépen. A gép elején van öt led, sorban: bekapcsolva, töltés, HDD műveletek, WLAN, caps lock. A HDD és a töltést jelölő leden kívül mindegyik kék színű, fényük nem zavaró, sötétben nem világítják be a szobát. Annál inkább a töltőn elhelyezett nagy méretű kék led, aminek semmi funkciója nincs azon kívül hogy világít amikor be van dugva, vagyis teljesen felesleges.

ASUS Eee PC 1201N ledek

Beviteli eszközök

A billentyűzet nagyon jól sikerült. A kiosztás az eddigi Eee PC-ken nem volt szabványos, a jobbra gomb fölött volt a shift vagy éppen egy második fn billentyű, ami minden gépelni tudót irritált. Szerencsére a 1201N normális, szabványos kiosztást kapott, home, pgdn, pgup, end billentyűkkel a jobbra gomb fölött. Az ékezetes billentyűkön is javított az ASUS, ugyanis eddig kisebbek voltak mint a többi, itt már egyformák. A gép a MacBookokon elterjedt "chiclet" billentyűzetet kapta, amit magyarra talán szigetesnek lehetne fordítani. Nagyon kényelmes gépelést tesz lehetővé, mivel a gombok közt van 2-3 mm, ezáltal sokkal kevesebbszer ütünk mellé. Maguk a billentyűk ugyan kisebbek, mint egy 15"-os gépen, de ez csak akkor tűnik fel, ha odarakjuk egy nagyobb gép mellé. A billentyűzet előtti rész élei lekerekítettek, így nem fogja kidörzsölni a csuklót gépelés közben.

ASUS Eee PC 1201N billentyűzet

ASUS Eee PC 1201N billentyűzet

A touchpad a Seashell dizájnos Eee PC-khez és az UL sorozathoz hasonlóan a burkolat része, csak pici pöttyök jelölik a helyét. Bár nem eléggé csúszós, használata kényelmes, a pöttyöket könnyen ki lehet tapintani. Az érzékenysége teljesen rendben van, az alapbeállításokkal azonnal természetes volt használni. A touchpad két gombja egyben van, az ezüstös sáv két oldala kattintható. Sokan nem szeretik ezt a megoldást, nekem semmi bajom nem volt vele. A multitouch képességek leginkább scrollozáskor használhatók ki, a touchpadon bárhol végigsimítva két ujjal tudunk görgetni vízszintesen vagy függőlegesen.

ASUS Eee PC 1201N touchpad

Kijelző, hangszóró

A kijelző TN+film panellel készült, ahogy gyakorlatilag mindegyik notebook és netbook kijelzője. A 12,1" miatt nem annyira zavaró a kis függőleges betekintési szög mint egy 15"-osnál. A 1201N is fényes kijelzőt kapott, ahogy gyakorlatilag minden notebook manapság. A fényes felület ugyan szebb színeket és nagyobb kontrasztarányt eredményez a matt felületű kijelzőkkel szemben, de jobban is tükröződik. Annyira, hogy az infravörös sugárzást is visszaveri, ahogy a hőkamerával készült képeken majd látszani fog. Én több éve fényes kijelzőt használok, engem nem zavar, hamar meg lehet szokni.

ASUS Eee PC 1201N kijelző

A hangszórók a gép alján vannak, Netbookhoz képest meglepően jól szólnak, teljes hangerőn sem torzítanak. Mélyek gyakorlatilag nincsenek, de a magasak szépek.

Tesztek

Az Atom 330 kétmagos processzor, ráadásul támogatja a Hyper Threading-et is, vagyis az oprendszer négymagos processzornak fogja látni. Támogatja továbbá a 64 bitet is, de sajnos a hozzá adott Windows 7 csak 32 bites, így ennek nem fogjuk hasznát venni, hacsak nem cseréljük le az oprendszert.

A gépet pár napig használtam általános feladatokra. Böngésző 5-6 megnyitott lappal, tele flash reklámokkal, képszerkesztő, videólejátszó egyszerre gond nélkül ment, nem tapasztaltam lassulásokat taszkváltásoknál sem. Az ASUS előre telepít pár programot amire semmi szükség, ezeket leirtottam és újra lefuttattam a teszteket. Az eredmények kicsit jobbak lettek ugyan, de nem jelentős a gyorsulás. Ami a tuningot illeti kipróbáltam a HP Mini 311 túlhúzási módszerét, de sajnos nem működött, az ASRock programja nem volt hajlandó elindulni.

ASUS Eee PC 1201N wPrime teszteredmény

ASUS Eee PC 1201N PCMark05 teszteredmény

ASUS Eee PC 1201N 3DMark03 teszteredmény

ASUS Eee PC 1201N 3DMark05 teszteredmény

ASUS Eee PC 1201N 3DMark06 teszteredmény

ASUS Eee PC 1201N 3DMark Vantage teszteredmény

ASUS Eee PC 1201N HD Tune teszteredmény

Az Nvidia Ion nagyon jól teljesít videólejátszás alatt. A géphez adott TotalMedia Theatre 3 programmal egy 12 GB-os Full HD mkv-t lejátszva a processzor terheltsége 14-18% volt.

Hőmérséklet és zaj

Terhelve legmelegebb pontján sem éri el a 34 fokos hőmérsékletet. Ráadásul gyakorlatilag csak a bal oldalán melegszik, a gép többi része olyan hőmérsékletű mint kikapcsolva. Az alja jobban melegszik, de nem zavaró, gond nélkül lehet használni ölbe véve. Ahogy a képeken is látszik a kifújt levegő melegebb ugyan, de csak 1-2 fokkal, vagyis a gép alacsony hőmérséklete nem süvítő ventilátoroknak köszönhető. Természetesen nincs teljesen csendben a gép, de nagyon halk, sokszor a HDD-t jobban lehet hallani mint a hűtést. És itt van egy furcsaság amire nem találtam magyarázatot, ugyanis a HDD rendszertelenül, lemezművelettől függetlenül kattog, de annyira, hogy csendes szobában 4 méterről is lehet hallani. Leginkább arra emlékeztet ez a hang amikor a legelső Maxtor vinyóim kezdtek tönkremenni és csapkodták a fejet. Persze lehet hogy ez csak a nálam járt példány hibája. A kattogásról készült hangfájl letölthető.

ASUS Eee PC 1201N melegedés
Kikapcsolva

ASUS Eee PC 1201N melegedés
Bekapcsolás után

ASUS Eee PC 1201N melegedés
Terhelés nélkül, összehasonlítás

ASUS Eee PC 1201N melegedés
Terhelés alatt

ASUS Eee PC 1201N melegedés
A gép alja, terhelés után

Akkumulátor

A 6 cellás akkumulátorról a 1201N teljes fényerővel, aktív WiFi-vel és Bluetooth-al, 12 GB-os Full HD mkv folyamatos lejátszása mellett 2 óra 45 percet ment.

Végeredmény

Mindent összevetve az Eee PC 1201N nagyon jó gép. Netbooknak drága, de ha belegondolunk, hogy tulajdonképpen pontosan annyit tud amennyit egy sokkal drágább, ULV processzoros UL20A, akkor már nem is tűnik olyan drágának. Az ASUS netbooknak szánta ezt a gépet, de sokkal inkább megállja a helyét az alacsony fogyasztású, kis méretű notebookok közt. Van néhány apró hibája (fényes burkolat, led a töltőn, lötyögő akkumulátor), de ezekkel együtt lehet élni.

A 1201N-t ajánom azoknak, akik sokat gépelnek a notebookjukon, néha játszanak régebbi játékokkal, rákötik LCD tévére és Full HD filmeket néznek rajta, könnyű gépre van szükségük, mert sokat hordozzák, de beérik a 3-4 órás akkumulátoros üzemidővel.

Mellette

  • Nvidia Ion, végre!
  • Atom 330, általános használatkor jobb mint az egymagosok, tesztekben kb. ugyan azt hozza
  • Normális billentyűzet, folyamatos használatra alkalmas
  • Alig melegszik
  • Halk
  • Nem zavarók a ledek a gépen
  • Két év nemzetközi háztól-házig garancia, kiterjeszthető 3 évre

Ellene

  • Hatalmas fekete pont a fényes műanyag burkolat miatt
  • Lötyög az akkumulátor
  • Kattog a HDD, de ez lehet hogy csak a nálam járt gép hibája
  • Fényes, nagy méretű kék led a töltőn, feleslegesen
  • DDR2 memória DDR3 helyett
  • 32 bites oprendszer (ennek tényleg semmi értelme, a 64 bites nem került volna többe)
  • Nem üres az oprendszer, van néhány ASUS program és pár próbaverziós is
  • Nincs helyreállító DVD vagy partíció, vásárlás után első dolog a Ghostolás legyen!

Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre a barátnőm nélkül. Köszönöm!

Galéria

Címkék: teszt nvidia asus eee pc netbook nvidia ion

süti beállítások módosítása