Címkék

3d (2) acer (9) adamo (3) amd (6) android (2) apple (9) arrandale (3) aspire (3) asus (36) asus ul (3) atom (2) chrome os (2) clarksfield (10) core i7 (10) dell (13) dell mini (2) eee pc (20) fujitsu (4) gamer (9) google (2) hdd (2) hp (10) ideapad (3) inspiron (2) intel (5) ion (5) ipad (8) kiegészítők (2) lenovo (8) lg (2) macbook (2) mindenálló (3) msi (6) netbook (45) netpad (8) nvidia (17) nvidia ion (8) optimus (2) pineview (8) qosmio (2) republic of gamers (3) samsung (5) seagate (2) smartbook (3) sony (4) tablet (11) teszt (2) timeline (2) toshiba (5) ul30jt (2) ulv (18) vaio (3) windows 7 (4) Címkefelhő

Megosztások

ASUS UL30Jt teszt

2010. április 27. kedd | Vention

Megérkezett a nagy sikerű UL30Vt utódja, az UL30Jt, ami az első notebook Intel Arrandale alapú ULV processzorral.

ASUS UL30Jt

 

Műszaki adatok

  • 13,3"-os fényes kijelző, LED háttérvilágítással
  • 1366x768-as felbontás
  • Intel Core i5-520UM 1,06 GHz
  • 2x2 GB DDR3-1066, 2 darab SO-DIMM foglalat, max. 8 GB
  • 640 GB, 5400 RPM SATA HDD
  • Nvidia GeForce 310M 1 GB
  • Atheros AR9285 b/g/n Wi-Fi
  • 3 x USB
  • 1 x VGA
  • 1 x HDMI
  • 1 x Gigabit LAN
  • 1 x kártyaolvasó
  • 1 x mikrofon bemenet
  • 1 x hangszóró kimenet
  • multitouch touchpad
  • Windows 7 Home Premium, 64 bites
  • 8 cellás Lithium-Ion, 5600 mAh, 84 Wh
  • 1,84 kg akkumulátorral
  • 322 x 232 x 14,8-24,6 mm
  • 2 év garancia

Csomagolás, tartalom

A gép dupla dobozos csomagolásban érkezik. A külső doboz rejti a notebookot egy külön dobozban, valamint a hozzá való táskát.

ASUS UL30Jt, a doboz tartalma

Külső

Az UL30Jt nem sokban különbözik az előd UL30-tól. A legjobb dolgok megmaradtak, a gép vékony, a fedlap továbbra is fémből van. A billentyűzet körüli borítást szerencsére lecserélték fém hatású matt műanyagra, ami már nem gyűjti annyira az ujjlenyomatokat. Sajnos az akkumulátoron és a kijelző körül is megmaradt a fényes műanyag.

Az ASUS UL30Jt teteje

Az ASUS UL30Jt bal oldala

Az ASUS UL30Jt jobb oldala

Az ASUS UL30Jt eleje

Az ASUS UL30Jt hátulja

A gép a vártnál nehezebb, de még töltővel együtt is 2,2 kg alatt marad.

Az ASUS UL30Jt súlya akkumulátorral
Töltő nélkül 1,84 Kg

Az ASUS UL30Jt súlya töltővel
Töltővel 2,195 Kg

Az ASUS UL30Jt akkumulátorának a súlya
Csak az akkumulátor majdnem fél kiló

Beviteli eszközök

A billentyűzet szigetes, ugyan az ami az UL30-ban volt. A billentyűk röviden járnak, kopogósak. Nekem kellemes rajta gépelni, de egy kis megszokást igényelt. A billentyűzet sajnos hajlik, kisebb nyomásra is könnyen görbül. A touchpad a billentyűzet előtti résszel egyben van, csak kis recék jelzik a helyét. Nem rossz, de a közelében sincs a MacBookok touchpadjának. Ahogy egyik gyártó touchpadja sem. A gombok rosszak, egy vékony króm hatású műanyag az egész, nem lehet érzékelni egy biztos nyomáspontot és sokszor egerészés közben is megnyomja az ember véletlenül. Ráadásul nagyon könnyen megkarcolódik.

Az ASUS UL30Jt billentyűzete

Az ASUS UL30Jt touchpadja

Kijelző

A kijelző szokványos TN paneles megoldás, ami a betekintési szögeken meg is látszik. Sajnos még mindig nem tartunk ott hogy egy normális IPS panel kerüljön a gépekbe.

Az ASUS UL30Jt kijelzője

Telepítés

A gépen gyárilag egy 64 bites Windows 7 Home Premium oprendszer van. A telepítés során kiválasztható az oprendszer nyelve többféle kelet-európai nyelv közül, de természetesen a magyar és az angol is elérhető. Az első rendszerindításkor egy ASUS program előzékenyen felajánlja, hogy készítsünk biztonsági másolatot az oprendszerről a DVD író segítségével, ami vicces, mert nincs DVD író. Végre elindul az oprendszer és szembesülhetünk azzal az irdatlan mennyiségű használhatatlan szoftverrel amit az ASUS feltelepített nekünk. Becslésem szerint legalább fél napig kellene takarítani mire egy viszonylag tiszta rendszert kapunk, de erre nem voltam hajlandó, csak a Trend Micro csodálatos Internet Security programját szedtem le, mert folyton kérdésekkel nyaggatott. A gyárilag fent lévő Intel Turbo Boost Monitor nem működik együtt a Turbo33-al, ezért ezt célszerű frissíteni az Intel oldaláról. Vicces a Microsoft böngészőválasztó képernyője, ami angol nyelvű telepítés esetén jön elő. A gépen fent van a teljes Explorer, ez tölti be a böngészőválasztó oldalt. A Firefox kiválasztása után látszólag nem történik semmi, mert a futtatásra vonatkozó kérdés a böngészőválasztó ablak mögött jelenik meg, amit nem biztos hogy mindenki észrevesz. Bármit választunk, az IE továbbra is elérhető marad és alapértelmezett böngésző szeretne lenni ha elindítjuk.

Processzor

A legérdekesebb alkatrész a kétmagos Core i5 processzor, mert támogatja a Turbo Boost technikát. A processzor alap órajele 8x133, vagyis 1064 MHz, de a Turbo Boost képes ezt megnövelni terhelés függvényében, mégpedig úgy, hogy két mag használata esetén +2x133 MHz-et kapunk, egy mag használata esetén pedig még +4x133 MHz-et, tehát ideális esetben a maximum 1064+266+532=1862 MHz lehet. A Turbo Boost a processzor órajelét valós időben módosítja, átmenet nélkül és automatikusan. Az ASUS erre még rátesz egy lapáttal a Turbo33-al, amivel az alap órajelet gyárilag megemelhetjük 33%-al 177 MHz-re, így a processzorunk 1416 MHz-es lesz, Turbo Boost-al pedig elérhető a 2478 MHz is. Sajnos ez már nem automatikus, kézzel kell állítanunk és újraindítást igényel.

A Turbo Boost hátulütői

A 2,4 GHz nagyon szépen hangzik, de sajnos a gyakorlatban ezt a sebességet nagyon ritkán érjük el. A kétmagos processzorok tömeges elterjedésével egyre több programot kezdtek optimalizálni többszálú végrehajtásra, ami azt eredményezte, hogy mára szinte minden program képes kihasználni a több processzor nyújtotta előnyöket, vagyis a 2,48 GHz-et csak akkor fogjuk látni, ha kézzel beállítjuk az affinitást egy processzorra. Minden más esetben a processzor maximum 2,12 GHz-en fog menni.

ASUS UL30Jt, Hot CPU Tester, két aktív processzormaggal
Két aktív processzormaggal

ASUS UL30Jt, Hot CPU Tester, egy aktív processzormaggal
Egy aktív processzormaggal

Nincs nagy jelentősége ugyan, de érdemes megemlíteni, hogy régebbi alkalmazások - mint például a 3DMark is - a processzor órajelét az ACPI szabványban rögzített performance state alapján állapítják meg. Ha a Turbo Boost be van kapcsolva, akkor nem képesek megállapítani az aktuális órajelet, mindig az alapot fogják mutatni, nem pedig a valósat.

Optimus

A processzorba integrálták a memóriavezérlőt és a videókártyát is. Az integrált videókártya és a GeForce között az Optimus technika terhelés függvényében képes váltani és mindezt valós időben. A váltás szó szerint észrevehetetlen, ugyanis semmilyen információt nem kapunk arról, hogy éppen működik-e a GeForce vagy sem. Az Optimus programindításkor felismeri, hogy az adott alkalmazásnak szüksége van-e nagyobb teljesítményre, de mindezt kézzel is állíthatjuk az Nvidia vezérlőpanelen.

ASUS UL30Jt GPU-Z

Tesztek

Az összes tesztprogram alatt bekapcsolva volt a Turbo33 és a Turbo Boost is. A 3D-t igénylő tesztprogramok alatt minden esetben az Nvidia videókátya működött.

ASUS UL30Jt wPrime teszteredmény

ASUS UL30Jt Cinebench 11.5 OpenGL teszteredmény

ASUS UL30Jt Cinebench 11.5 CPU teszteredmény

ASUS UL30Jt FurMark teszteredmény

ASUS UL30Jt 3DMark03 teszteredmény

ASUS UL30Jt 3DMark05 teszteredmény

ASUS UL30Jt 3DMark06 teszteredmény

A merevlemezről nem sokat lehet elmondani, teszi a dolgát.

ASUS UL30Jt HD Tune

Hőmérséklet és zaj

A gépben lévő ventilátort üresjáratban gyakorlatilag nem lehet észrevenni, a HDD hangosabban kattog. Teljes terhelés alatt hangos, de nem zavaró nagyon. A gép bal oldala üresjáratban 30 fok körülire melegszik, teljes terhelés alatt pedig elérheti a 40 fokot is, miközben a kifújt levegő 50 fok fölött van. Ettől függetlenül gépelni rajta így sem kényelmetlen, mert a billentyűzet előtti rész továbbra is 30-35 fokos marad.

ASUS UL30Jt, terhelés nélkül

ASUS UL30Jt, terhelés alatt

ASUS UL30Jt, terhelés alatt, a gép alja

ASUS UL30Jt, terhelés alatt, oldalról

Üzemidő

Az energiagazdálkodást nagy teljesítményűre állítottam, ami teljes fényerőt jelent és a Turbo Boost akár maximumra is emelheti az órajalet ha szükséges. A dedikált videókártya nem működött. Ezekkel a beállításokkal és fél óránként frissülő index.hu-val (flash bekapcsolva) a gép 3 óra és 50 percet ment. Az alacsony üzemidő valószínűleg annak köszönhető, hogy a Turbo Boost sokszor megemelte a processzor órajelét 2 GHz közelébe. Energiatakarékosabb beállításokkal nyilván többet is ki lehet hozni belőle, a Turbo Boost kikapcsolásával gond nélkül lehet netezni 1 GHz körüli órajellel is.

Végeremény

Az UL30Jt nagyon ígéretes volt, de sajnos nem váltotta be a reményeket. A tesztek alapján az előd UL30Vt-hez képest semmi gyorsulás nem tapasztalható, ráadásul a Turbo Boost és az Optimus ellenére az üzemidő is alacsonyabb.

Mellette

  • jó a dizájn
  • kellemes billentyűzet
  • jobb borítás, nem lesz annyira ujjlenyomatos

Ellene

  • hiába újak az alkatrészek, visszalépés az elődhöz képest
  • zöld led a töltőn, éjszaka bevilágítja a szobát (ez mindegyik ASUS-ra igaz)
  • az oprendszerre borzasztó mennyiségű programot telepítettek, feleslegesen
  • nem lehet tudni hogy melyik videókártya működik éppen
  • drága

Köszönöm a barátnőmnek hogy lehetővé tette ezt a tesztet.

Címkék: teszt nvidia asus optimus ulv arrandale ul30jt nvidia optimus

süti beállítások módosítása